Miezmiez, mitismitis

Amikor a sokadik ismerősöm kérte, hogy "küldj valami zenét, na", akkor gondoltam, hogy automatizálom kicsit a dolgot, és csinálok egy blogot, ahol az én kedves, puha, de mégiscsak határozott ízlésterroromat propagálom. A koncepció a következő: minden nap egy műfaj (kivétel a szombat, ahová mindenféle, máshova nem kategorizálható dolgot szúrok be, akár vendégposztok formájában is). A lényeg az, hogy talán van, aki csak a péntekekre kattan be, de lehet hogy ezért meghallgat egy-egy vasárnapot is, meg fordítva. És hogy előszedjek olyan zenéket, amik érdemtelenül kevés figyelmet kapnak manapság (igen, elég nyilvánvalóan túlreprezentáltak a hetvenes évek ebben a blogban), de egy-két teljesen friss dolog is belefér. De igazából magam miatt csinálom: hogy rávegyem magam arra, hogy zenéről is írjak, ne csak filmekről, rendszerezzem azt a szétszórt tudást, amit sikerült különböző műfajokról, zenekarokról, előadókról, korszakokról, vagy akár zenei elméletekről magamba szívni, pallérozzam azt, ahogyan zenéről fogalmazok. Jó szórakozást! Íme a beosztás:

Hétfőnként progresszív rock lesz, King Crimsontól Genesisen keresztül a legobskúrusabb canterbury-bandákig.

A kedd a klasszikus zenéé és az operáé - a legrégebbiektől kezdve egészen a legatonálisabb kortárs szerzőkig.

Ha szerda, akkor rockzene, akár szoftabb, akár keményebb. Mert végülis innen indult a zene szeretete részemről.


Csütörtök
önként filmzene lesz, a másik énemet is kielégítve. Ebben az a legszebb, hogy a műfaji variáció szinte végtelen, egy filmes álca alá bújtatva.

Minden pénteken pszichedelikus rock, space rock,  egyszóval elszállós zene lesz (akár elektronikus pittyegtetés). Tudatmódosító nélkül is nagyon működnek.

Szombat,
mint mondtam, meglepetésnap, alternatívtól, cigányzenétől drone-on keresztül az igényesebb popzenéig minden belefér. Mondhatni bűnös élvezetek -- de hát miért lennék bűnös, ha valami jó? Ugyanitt kérek majd meg egy-két zeneszerető barátot, hogy adjon ajándékba egy-egy vendégposztot.

A vasárnap a leghardcore-abb nap, legalábbis azoknak, akik a jazz/fusion zenéket szeretik, ide kerülnek be a legkísérletibb, avantágrdabb darabok is, amik már a progresszívből is kiszorulnak -- de a teljesen klasszikus/legendás jazz-felvételek is itthon lesznek e napon.